Herkkuja luonnosta – Ihana villiyrttipiiras

Nyt kun kesä on kukkeimillaan kannattaa ottaa kaikki hyöty irti villiyrteistä ja yllättää oma perhe tai kesävieraat villiyrttipiiraalla. Pohjaksi käy mikä tahansa suolainen piirakkapohja tai valmispohja.

Itse pidän pohjasta jossa mukana vähän juustoraastetta koska siitä tulee mukavan rapsakka.

Kerää pihalta tai niityltä puhtaita yrttejä. Yrttien tulisi olla kuvia eli heti aamusta tai sateella ei niitä kannata kerätä.

Villiyrttipiirakkaan sopivia kasveja ovat:

  • Nokkonen ( kiehauta ennen käyttöä) 
  • Maitohorsma
  • Vuohenputki
  • Siankärsämö
  • Voikukan terälehdet
  • Ruohosipuli

Huuhtele kasvit ja silppua pieneksi  tarvitse pyöreään piirakkavuokaan noin 4 d l silputtuja yrttejä. Nokkonen kannatta pikaisesti kiehauttaa muut kasvit eivät sitä vaadi.

Valmista taikina esim seuraavan ohjeen mukaan: 

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl graham tai speltti jauhoja
1 ½ dl juustoraastetta
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:

4 dl villiyrttisilppua
2 dl ruokakermaa tai kaurakermaa
3 munaa
2 dl juustoraastetta
mustapippuria ja yrttisuolaa


Sekoita jauhot ja juustoraaste keskenään. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Lisää silputut yrtit pohjan päälle. Sekoita munat ja kerma ja lisää ne yrttisilpun päälle. Lisää hieman yrttisuolaa mustapippuria. Päälle juustoraastetta ja silputtua ruohosipulia. 

Paista 200 c n 30 minuuttia uunin alatasolla.

———-

Helppo tapa oppia lisää villiyrteistä on Villiyrttien lyhyt oppimäärä -verkkokurssilla.