Mistä suomalainen sauna sai alkunsa? Ajatuksia saunan historiasta.

Saunan historia Suomessa kiinnostaa monia. Moni miettii saunoessaan, kuinka vanha perinne sauna on ja koska suomalaiset rakensivat ensimmäiset saunansa. Tähän ei ole selvää vastausta, mutta voidaan sanoa, että Suomessa on saunottu niin kauan kuin on rakennettu jonkinlaisia asumuksia. Ensimmäiset saunat olivat maakuoppia, joiden päälle oli kasattu katto. Vaikka tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, saunan alkuperä on juurtunut syvälle suomalaiseen maaperään ja kansanperinteeseen.

Sauna on kuitenkin osa laajempaa hikoilukylpemisen kulttuuria. Hikoiluun perustuva kylpeminen tunnetaan myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Amerikan alkuperäisasukkailla oli omat höyrysaunansa, joissa hikoilu toimi sekä puhdistautumis- että hengellisenä rituaalina. Balkanin maissa on puolestaan ollut perinteisiä kylpylöitä, joissa lämpöä ja höyryä on käytetty terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Vaikka nämä saunat muistuttavat suomalaista saunaa, on suomalainen sauna erityinen siinä, miten se on säilynyt kansan arkipäivän elämässä vuosisatojen ajan.

Finnish sauna, photographed 1910-1917 by Grotenfelt, Gösta. Photo from the archives of Finnish Heritage Agency.

Saunan kehitys maakuopasta moderniin saunaan

Suomessa sauna on säilynyt poikkeuksellisen merkityksellisenä osana arkipäiväistä kulttuuriperintöä ehkäpä muuntautumiskykynsä vuoksi. Alun perin sauna oli yksinkertainen maakuoppa, mutta siitä se kehittyi hirsistä rakennetuksi savusaunaksi. Piipun lisääminen savusaunaan toi mukanaan merkittävän muutoksen, joka teki saunomisesta käytännöllisempää ja turvallisempaa.

1900-luvulla, kun kaupungistuminen alkoi vauhdilla, saunat seurasivat ihmisiä maalta kaupunkiin. Yhteiset korttelisaunat ja taloyhtiöiden saunat tulivat tutuiksi kaupunkilaisten keskuudessa. Tällaiset saunat olivat paitsi puhdistautumispaikkoja, myös tärkeitä sosiaalisia kokoontumispaikkoja, joissa naapurit tapasivat toisiaan ja vaihtoivat kuulumisia.

Myös teknologian kehitys on vaikuttanut saunan kehitykseen. Perinteisestä puulämmitteisestä saunasta on siirrytty yhä enemmän sähkösaunoihin, jotka ovat tehneet saunomisesta helpommin saavutettavaa. Siitä huolimatta monille suomalaisille aito saunakokemus syntyy tulen ritistessä ja savun tuoksun levitessä järvimaisemassa – luonto lähellä ja hiljaisuus ympärillä.

 

Sauna ja luonto – erottamaton pari

Sauna on aina rakennettu luontoon sulautuvaksi ympäröivää maisemaa kunnioittaen. Sauna ei ole vain rakennus luonnossa, vaan se on luontoa itseään. Puu, tuli, vesi ja kivi ovat osa saunan ydintä, ja ne mahdollistavat saunomisen sen aidoimmassa muodossa. Näiden elementtien kautta suomalainen sauna yhdistää saunojan ympäröivään luontoon tavalla, joka ei välttämättä tavoita tietoista mieltä, mutta tuntuu jäsenissä.

Suomalaisen saunan viehätys piilee sen yksinkertaisuudessa ja vaatimattomuudessa. Sauna ei pröystäile – se on hiljainen ja hämärä, paikka, jossa kiire ja stressi unohtuvat. Se on paikka, jossa mieli lepää ja keho puhdistuu. Suomalaiset ovat säilyttäneet tämän perinteen vahvana, ja saunominen on edelleen tärkeä osa arkea ja juhlaa. Modernin elämän kiireistä huolimatta – tai ehkäpä juurikin niiden motivoimana – saunaan mennään edelleen pysähtymään, irrottautumaan ja rauhoittumaan.

Tämä ikiaikainen perinne elää vahvana edelleen, ja sen ainutlaatuinen yhteys suomalaiseen elämäntapaan jatkuu sukupolvelta toiselle. Monet suomalaiset, kuten myös me Hawkhillilla, kutsumme oikein mielellämme myös muista kulttuureista tulevia ihmisiä kokemaan aitoja suomalaisia saunaelämyksiä. Vaikeaahan se ei ole. Tarvitaan vain hiukan kokeilunhalua sekä niitä kansallemme tyypillisiä hetkiä, kun kukaan ei puhu mitään ja kaikki vain – ovat läsnä.

 

Dipping into the lake is an integral part of the Finnish sauna culture, both in the summer as well as during wintertime.